O NAMA

Dobar dan :)

Ja sam sestrična jedne malene, inteligentne, predivne duše. Ljudi me oslovljavaju kao tetu malene jer smo zaista jako bliske i velika je razlika u godinama, pa sam taj naziv prisvojila i ja. Skupa volimo otkrivati svijet i pritom se razvijati u najbolje verzije sebe. Da bi u tome uspjele čitamo jako puno - ona o svemu i svačemu, a ja o djeci i razvoju. No krenimo iz početka...

Vjerojatno se pitate kako je to naše putovanje krenulo. Sve je počelo prije nešto više od tri godine kada je malena došla u našu obitelj. Ja sam, kao osoba koja se bavi znanstvenim radom te već godinama preko projekata radi s djecom, morala istražiti kako to funkcionira s bebama. Naime, do tog se trenutka nisam tako blisko susretala s njima. Kako sam počela čitati literaturu i uranjati u cijeli taj svijet istovremeno se moj svijet promijenio. S obzirom da smo velika, ali jako bliska obitelj, ni na tren nije bilo upitno da ću sve svoje novo znanje pokušati prenijeti ostatku obitelji te primjenjivati s malenom.

Od kad se rodila s njom pričam isključivo engleski, radim na raznim sposobnostima i trudim se primjenjivati u svakom obliku što bolji pristup u smislu komunikacije. Rekla bih da vremenski većina naše obitelji provodi približno isto vremena s malenom i svaka je osoba pridonijela uvelike na svoj način, a ovo je bio moj. U svojem zanimanju imam pristup odličnoj literaturi te kontakte s osobama koje u raznim poljima rade s djecom što je uvelike pomoglo da se ja, a i ostatak obitelji dodatno educiramo.

U mojim početcima su neke osobe iz susjedstva, a čak i iz obitelji bile pomalo skeptične u vezi mog pristupa. Moram priznati da je dosta elemenata bilo drugačije od 'mainstrem' odgoja ovoga prostora. Međutim, kako je malena rasla rezultati nisu bili upitni. Vrlo se rano počela jasno prebacivati sa hrvatskog, kojeg je pričala s drugim osobama, na engleski koji priča samnom i još nekim osobama iz obitelji. Njezine su logičke i motoričke sposobnosti bile vidno razvijenije od predviđenog za njezinu dob i fokus joj je bio zapanjujuć. Tada su skeptične osobe s početka priče već počele pitati savjete te predlagati da privatno radim s njihovom djecom.

Nažalost, u periodu kada je malena napunila dvije godine, postalo je jasno da ću se morati odseliti u inozemstvo. Iako i dalje često dolazim doma te se redovito družim i radim s malenom glavna je prepreka bila kako prenijeti svo znanje koje sam prikupila, a prikupljam i dalje. Naime, roditeljima koji imaju mnogo briga i zauzeti su svime i svačime ponekad je teško shvatiti kako se zaista na jednostavan, brz i pristupačan način može raditi s djecom. Roditelje tu posebno ističem jer zaista vjerujem da su u pravilu upravo oni ti koji mogu omogućiti kontinuiran rad djeci i pokazati koliko je zabavno učenje. Uz to, shvatila sam kroz razgovore s roditeljima da oni zaista žele učiti i raditi, ali da im često neka literatura nije dostupna ili se ne osjećaju sigurno u tim sferama. 

Nakon nekoliko sugestija odlučila sam napraviti instagram profil i pokušati na taj način podijeliti naše iskustvo i približiti nešto drugačiji rad s djecom, koji kod nas pokazuje predivne rezultate. Tako je i nastala ova stranica.