Sigurne vodene perlice za djecu

Nije tajna da mi volimo naše vodene perlice. One su nam jedan od dražih senzorijalnih materijala. No vodene perlice nisu sigurne za djecu koja stavljaju stvari u usta. Premda nisu toksične one nisu jestive i mogu biti jako opasne u slučaju da se progutaju.


Kako bi što više djece moglo uživati u igri s vodim perlicama na potpuno siguran način evo jestive alternative.


Za sigurne vodene perlice biti će vam potrebni:

  1. tapioka brašno

  2. voda

  3. prehrambene boje po želji


Vjerojatno se pitate što je to tapioka brašno pa ajmo malo o tome. Začuditi ćete se kako se ova egzotična namirnica lako nabavi kod nas ;) Na stranici Tvornice zdrave hrane stoji ovo:


' Tapioka je duguljasti korijen biljke kasave koja raste u Brazilu i Zapadnoj Indiji te u nekim drugim tropskim krajevima svijeta (Indonezija, Australija). Kao čisti ugljikohidrat (škrob) tapioka je zdrava lako probavljiva hrana, osobito kad se miješa s drugim namirnicama i otuda kreće njena sve veća popularnost.Osim što služi domorodačkom stanovništvu u prehrani kao glavni izvor ugljikohidrata koristi se kao industrijska sirovina u proizvodnji škroba za pripremu pudinga, juha, umaka itd...'


Ako vas zanima više o toj namjernici cijeli tekst možete pročitati na https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/super-hrana/tapioka-3707/


Pa eto, nije ništa strašno. A sada, gdje se to čudo može kupiti. U nastavku je popis mjesta gdje sam ja našla ovo brašno sa količinom i cijenom.


Tvornica zdrave hrane - 500g, 19kn https://www.tvornicazdravehrane.com/tapioka-skrob-organski-500g-nutrigold-proizvod-3679/

Greencajg - 1000g, 29kn  -https://www.greencajg.hr/trgovina/brasna-tjestenine/tapioka-brasno-bio-soulfood-1000g/

Terra Organica - 500 g, 22.50kn - https://www.terra-organica.hr/tapioka-skrob-gdje-kupiti-cijena-recepti-bez-glutena.html

bio&bio - 250g, 15,90kn - https://www.biobio.hr/tapioca-manioca-proizvod-20780/

Priroda &društvo - 500g, 22.50  - https://prirodaidrustvo.hr/shop/cijena/natura-organica-biotapioca-500g


Što se tiče prehrambenih boja, ja za sve koristim Aromar prehrambene boje. Na ovoj se stranici nalazi popis svih mjesta gdje se mogu kupiti: https://www.aromar.hr/stranice/proizvodi.html

 

Ok, pređimo sada na samu pripremu kuglica koja je zaista zapanjujuće jednostavna. Nama je za cijeli postupak trebalo 20ak minuta. 


Važno je da imate neku mjericu i da je omjer vode prema brašnu 1:3. Primjerice, jedna šalica vode ide na 3 šalice brašna. 


U posudu se najprije stavi brašno, a zatim se u brašno doda kipuća voda. Da, važno je da je voda kipuća da bi se dobila smjesa kakva je potrebna. Također, ako želite perlice u boji boja se stavi u vodu. To se zatim miješa žlicom dok se ne oformi kugla. Onda se to može izvaditi iz posude i krenuti mijesiti rukom. Smjesa će ona biti još malo topla, ali će se moći njome rukovati. Cijeli ovaj postupak traje oko minute. 


U ovom trenutku imamo smjesu koja je spremna za oblikovanje i ovo je savršen trenutak da se uključe djeca. Ovdje je potrebno pripaziti da su ruke suhe jer će bilo kakvo dodavanje vode utjecati na smjesu, pa čak i par kapi sa vlažnih ruku. Ne pitajte kako sam toliko sigurna u ovo ;) 

 

Kada se oblikuju kuglice njih je potrebno kuhati u kipućoj vodi 5 minuta. Nakon 1 minute one isplivaju na površinu vode, a kroz 5 minuta bi trebale postati prozirne . Koliko će biti prozirne ovisi o tome koliko je boje stavljeno u vodu na početku postupka. 


Za sam kraj kuglice se procijede i stave u padelicu sa hladnom vodom.


I to je to, postupak je zaista toliko jednostavan. 


Što se tiče samog pohranjivanja i roka trajanja ovih kuglica, on nije baš dug, oko 4 dana. Tada se one počinju lagano raspadati. Preporučujem da ih se čuva u zatvorenoj posudi u frižideru. U posudi bi trebalo biti dosta mjesta za njih da malo narastu. Pohraniti ih možete sa vodom. Kada ih izvadite one će upiti vode i još malo narasti. U slučaju da se malo zalijepe vrlo ih se jednostavno odvoji prstima. 

Ako vas zanima kako je to točno izgledalo u obliku videa na našem Instragram profilu u ovoj objavi nalaze se snimke nas kako radimo - https://www.instagram.com/p/B2OcDgBJhk9/


Sretno sa izradom sigurnih perlica i nadam se da ćete uživati u igri :D