Oblici i boje

Vizualno procesuiranje kod djece kreće u područjima oblika i boja. Rad na ovim konceptima razvija bolju koordinaciju i logičke sposobnosti. 

Ako vam trebaju jednostavne ideje kako s djecom  raditi na bojama i oblicima ovo je tekst za vas. Kao primjer dati ćemo 3 aktivnosti, a njih možete uzeti kao inspiraciju i promijeniti na bilo što što imate doma poput malih kockica, kamenčića, obojane pašte i tako dalje. Ono što je važno je da se koristi nešto drugačije što dijete može uzeti u ruku  da bi aktivnost ona bila zanimljivija. 

Na odvajanju određenih boja može se početi raditi već između 12 i 15 mjeseci, a na odvajanju oblika već između 15 i 19 mjeseci. Ovdje se radi o samo nekoliko objekata gdje se recimo samo izdvoje sve kocke plave boje. Znači, kreće se pomalo ovisno o tome koliko je dijete zainteresirano.  

Ja ću danas pokazati aktivnosti na primjeru modela geometrijskih likova koje bi bile odlične za oko dvije godine i više. Moji geometrijski oblici su kupljeni u knjižari Školska knjiga za 12 kuna. Kao što je već spomenuto, oni nisu potrebni i ove aktivnosti se mogu primijeniti na bilo što. Sa sve tri aktivnosti djeca rade na motoričkim sposobnostima, učenju prepoznavanja te imenovanja oblika i boja, logičkim sposobnostima, fokusu i konceptu kategorija. Svi predlošci dalje u tekstu besplatni.

Prva je aktivnost razvrstavanje po boji gdje sam isprintala papir sa 4 odjeljka za 4 boje u kojima su oblici. Zadatak je djeteta razvrstati sve geometrijske oblike u odgovarajući odjeljak ovisno o tome koja je boja prikazana. Predložak se vrlo lako može nacrtati , ali ako ga želite skinuti evo izravnog linka. Pritisnite na gumb ispod i dokument će se odmah spremiti.  

Druga je aktivnost slična prvoj, ali se ovoga puta radi o razvrstavanju oblika gdje sam iznad odjeljka umetnula odgovarajuće oblike: trokut, krug, kvadrat i pravokutnik, s obzirom da je to ono što sam dobila u ovom paketiću. Obzirom na različite veličine i boje najmlađima će biti zabavno razvrstavati oblike na ovaj način, a pritom će učiti njihove nazive i pamtiti kako izgledaju. Gumb za skidanje nalazi se ispod ;) 

Zadnja aktivnost sastoji se od toga da se poslože svi oblici, skeniraju te isprintaju. To se može napraviti nasumice ili tako da se poslože  forme. U svakom slučaju, aktivnosti uparivanja pomažu djecu usvojiti koncepte. Ispod se nalaze dokumenti gdje sam ja skenirala geometrijske oblike koje imam pa možete skinuti ako imate isto. U slučaju da nemate printer bilo kakav oblik može se flomasterom ocrtati na papir.