Kako zabaviti dijete izvan kuće?

Da bi nam ovaj zadatak bio što lakši osmislila sam sistem koji s malenom divno funkcionira, međutim, to ne mora izgledati točno tako i nije potrebna prevelika organizacija da bi nešto ovakvo upalilo. Kad sam krenula s aktivnostima izvan kuće to je bilo samo s torbom, bilježnicom, nekoliko bojica i naljepnica. Sve ostalo došlo je spontano i ovisno o interesima malene. Isto predlažem i vama. Ovisno o tome što dijete voli možete izdvojiti ili kupiti par sitnica. Važno je da interesi djeteta i kako ono reagira na određene aktivnosti vodi cijeli proces. Jedino što predlažem da bi trebalo biti neko pravilo jest da postoje određene stvari koje su samo za vani. Primjerice, ako dijete voli bojati možete imati posebnu bojanku i bojice za vani, to je sve. Ali krenimo mi sada na to kakav je sistem kod nas.

Sve kreće od obične torbe. Svaki puta kada idemo vani malena (3 godine) sama odabere što će staviti unutra i to sama nosi. Pritom mi pazimo i provjeravamo je li joj torba preteška. Ako je, mora nešto izvaditi. Osim onoga što odabere tu su uvijek bilježnica, naljepnice te nešto za bojati, bez obzira gdje idemo. To joj daje određenu sigurnost da uvijek ima određene aktivnosti te pruža kontinuitet. S druge strane, to su neke aktivnosti za koje znamo da će ju uvijek zabaviti te ih se isplati uvijek imati kao sigurnost nama.


Ostalo odabere iz kutije koja se nalazi u kutu sobe. Kutija je stavljena na pod da bi malenoj bila pristupačna. Međutim, zna se, da se onim što je ovdje, koristimo samo kada idemo vani i to se odabere za u torbu. To je pravilo i toga se držimo. Neki put se nešto doda ili makne iz kutije ovisno o tome koristi li se malena time i je li joj potrebna neka nova aktivnost. Također, u pravilu, ako se nešto doda onda se nešto i makne. Važno je napomenuti da je jasno iskomunicirano sa malenom što tu uvijek stoji, a što se može promijeniti tako da iznenađenje promjene bude pozitivno.

Tu se nalaze razni magneti, svašta za pisanje, crtanje, ljepljenje, različite kartice i individualne aktivnosti.

Za kraj, tu su neki 'posebni' izleti za koje imamo uvijek određene aktivnosti. Ako se ide autom uzmemo kartice gdje se traži nešto na cesti. Slično se može isprintati, nacrtati ili jednostavno govoriti djetetu dok vozite. Na more uvijek nosimo ploču za pisanje sa vodom, a za odlazak u prirodu imamo knjižicu s kukcima, povećala i kutijicu s kukcima koje uzimamo ako se ne miču. To redovito zamijenimo. 

Malena zaista obožava svoju torbu i ovaj sistem. Svaki puta kada idemo vani sama ode i odabere si što ide unutra. Nadamo se da će i vama služiti ove ideje.