Kada krenuti raditi na sposobnostima djece?

Kada se je rodila malena u meni je proradila znatiželja oko razvoja djece kao nikada prije. Pitala sam se što se to može raditi da se u što većoj mjeri podupire njezin razvoj. Od samog početka bio je veliki izazov naći konkretne informacije, pogotovo za mlađu dob. 
 

No sada kada je u naš život došlo još jedno maleno biće ja sam već godinama u tim vodama te imam nešto više znanja. Pa ajmo onda danas pričati o tome kada krenuti raditi s djecom. 


Za početak bih htjela naglasiti da aktivnosti nisu nešto prijeko potrebno bez čega dijete ne može. Najbolja 'aktivnost' u samom početku jest upravo druženje sa najbližim. 


Ipak, istraživanja pokazuju da postoje neke stvari koje se mogu raditi s djecom od samog početka. Da, dobro ste to pročitali. Od prvog mjeseca. Razmislimo malo o tome. Novorođenče se ponekad smatra bespomoćnim malim bićem kojemu se samo trebaju omogućiti osnovne potrebe sigurnosti, hrane i san. Ipak, ta su malena bića od samog početka zaista čudesna. 


 Je li vam ikada palo na pamet da je beba čak donekle i sama sposobna na samoobranu? Primjerice, ako maramica padne na bebino lice ona će je zbaciti mlatarajući ručicama i glavom. Zaista čudesno, zar ne? 


Novorođenčad je u biti puno sposobnija nego što joj se to često priznaje. Od samog rođenja bebe su željne učiti i istraživati svijet oko sebe. U stvarnosti, raditi se s djetetom može od samog početka. Štoviše, istraživanja pokazuju da je tek nekoliko zajedničkih aktivnosti od početka potrebno za rad na cjelokupnom razvoju - "od fine motorike i sposobnosti stajanja i hodanja, pa sve do razvoja mozga i govora, kao i odnosa i druženja s drugim osobama" (Cave and Fertleman, 2014). 


Naravno da će biti dana kada će iscrpljenost bili prevelika za kvalitetno zajedničko igranje te pripremanje aktivnosti neće biti ni na kraju pameti. To je sasvim u redu. Svega nekoliko minuta igre puno znači u ovim početnim fazama razvoja. Uostalom, s vremenom će postajati sve jasnije kako će se dijete često samo nastaviti igrati sa aktivnošću koju ste krenuli zajedno. 


Rad od početka omogućiti će da:

  • bolje upoznate bebu

  • znate razumjeti kako se ona razvija

  • znate kada ne prekidati fokus od samog početka -da, on je tu ;) 

  • od početka utječete na samostalno igranje djeteta

  • se poveća potencijal koji beba ima sama po sebi
     

Djeca od samog početka promatraju svijet oko sebe te usvajaju ono što vide. Drugim riječima, od prvih mjeseci života može se organizirati dio vremena dok su budni, siti te sa čistom pelenom. Odmah će vas zapanjiti nevjerojatna sposobnost učenja koju to malo biće posjeduje, a "stimulativna i zabavna igra znatno će pridonijeti djetetovu razvoju" (Cave and Fertleman, 2011). 


Ako vam sve ovo ima smisla, ali ne znate kako krenuti, bez brige :D Skupa ćemo sada prolaziti kroz taj period.