Jesen - aktivnosti za printanje

Obično se bavimo aktivnostima koje djeca mogu uzeti u ruku, dirati, micati, rezati, oblikovati. One su odlične za razvoj mnogih sposobnosti te razvijanje ljubavi prema znanju i radu.


Ipak, ponekad je prikladno imati nekoliko spremljenih isprintanih aktivnosti. Koliko god bilo pristupačno i jednostavno isprintati aktivnosti, makar i u kopiraoni, mnoge se online aktivnosti moraju platiti. U nastavku vam pokazujem koje to aktivnosti mi printamo na temu jeseni, a da su besplatne.


JESENSKI BOOKMARK

Za sve obitelji koje vole čitati ovo je zanimljiva ideja za dodati nešto personalizirano toj aktivnosti. Radi se o jesenskim oznakama gdje se stalo sa čitanjem, odnosno 'bookmarks'. Oznake se obojaju po želji, a zatim se mogu laminirati ili zaljepiti na deblji papir da traju dulje. Kod mlađe djece ovo bi mogao biti trik kada se negdje mora ići i ne stigne se dovršiti knjigu ili za prelazak na dulje knjige.


JESENSKI LABIRINTI 


Labirinti su odlična aktivnost koja potiče na rješavanje izazova te razvija logičke sposobnosti. Priloženi dokument ima labirinte u boji te crno-bijelu verziju. Ja predlažem ovu drugu verziju jer onda dijete može obojati papir te time aktivnost traje dulje.


NAĐI RAZIKU

Odlična aktivnost za logičko razmišljanje, opisivanje, rad na vokabularu te motoričke sposobnosti. Radi se o identificiranju različite fotografije među ponuđene četiri. U ovom su slučaju fotografije stvarne što se meni posebno sviđa. Nakon što dijete identificira različito neka stavi štipaljku za robu na to pa da malo razgiba i prstiće ;)PREDLOŽAK ZA PLASTELIN

Igra plastelinom odlična je za pripremu prstića na pisanje te rad na imaginaciji i fokusu. Osim obične otvorene igre, koja je ključna, mi ponekad 'začinimo' ovu igru predlošcima za plastelin.


OCRTAVANJE I BOJANJE


Kada dijete mora nešto ocrtavati potreban je velik fokus, a ako su octavanja manja i preciznija još bolje se radi na radu prstića. Nemojmo zaboraviti, nakon octavanja slijedi bojanje.


IZREŽI, OBOJAJ I ZALJEPI 


Ova aktivnost meni je možda najdraža od svih danas ponuđenih. Razlog tome je spoj svih aktivnosti na kojima postepeno radi. Svi elementi najprije se obojaju gdje preciznost i imaginacija dolaze do izražaja. Zatim je red na rezanju koje je samo po sebi ključna vještina. Nakon toga potrebno je na drugi papir zaljepiti sve elemente. Ovime se moždane vijuge pokreću do maksimuma. U slučaju da se radi o mlađem djetetu slobodno aktivnost predstavite kao nešto na čemu će se raditi dulji period. Prvi dan obojite, drugi režite i tako do kraja, brzinom koja odgovara djetetu.


APSTRAKTNO BOJANJE LIŠĆA


Premda se kroz mnogo gore navedenih predložaka provlači bojanje htjela sam vam ponuditi i jednu konkretnu aktivnost bojanja. Ova je posebno zanimljiva jer se radi o apstraktnom bojanju listova. Kod ovoga su mogućnosti neograničene, a granica je samo mašta djeteta.