NAUČIMO NEŠTO NOVO

Na roditelje se često stavlja pritisak da se stalno moraju igrati s djecom, da im stalno priča i da ih zabavljaju. Dio toga i jest istina. Lijepo se zaigrati se s djecom i svakako je potrebno pričati s njima. Ipak, velika je razlika tu i tamo se zaigrati s djetetom, a drugo je kada odrasli preuzimaju ulogu zabavljanja djeteta....

Moje dijete brzo odustaje. Ne želi ni krenuti raditi nešto što smatra izazovnim. Dijete nije motivirano osim ako se 'potkupi' sa nečime. Smatra da jednostavno nije dobro u nečemu pa ni nema smisla s tim kretati. Često ni ne kreće jer unaprijed misli da će odustati.

Prije nekoliko dana kasno smo jeli i večer se spontano pretvorila u cjelovečernje obiteljsko druženje. Jedna od tema bila je važnost aktivnosti u našoj obitelji i koliko one znače malenoj (4 i pol godine) i malenome (4 mjeseca). Usred tog razgovora shvatila sam da nikada nisam napisala tekst o tome zašto uopće raditi aktivnosti, odnosno svjesno...

Bilingvalnost

2019-11-12

Bilingvalnost ili dvojezičnost sposobnost je fluentnog pričanja dva jezika. Najčešće se usvaja izlaganjem djece sa više jezika od rođenja. Kod nas troje osoba priča isključivo engleski sa malenom od rođenja, a ostatak isključivo hrvatski. Osim samog znanja jezika ovu sposobnost odlikuje i specifično razvijanje mozga.

Kada se je rodila malena u meni je proradila znatiželja oko razvoja djece kao nikada prije. Pitala sam se što se to može raditi da se u što većoj mjeri podupire njezin razvoj. Od samog početka bio je veliki izazov naći konkretne informacije, pogotovo za mlađu dob.

Život ide. Obaveze, rasporedi i hrpa odgovornosti nas neki put toliko zaokupe da zaboravimo uživati u trenutku i graditi uspomene. Ako ste se pronašli u ovoj rečenici odmah sam pored vas ;) Ipak, postoje neke jednostavne stvari koje možemo pokušati napraviti za kvalitetno provođenje vremena i stvaranje nezaboravih uspomena. Pa krenimo redom:

Putovanje samo po sebi može biti stresno, a ako se putuje s djecom to je dodatan faktor koji je potrebno uzeti u obzir. Osim da su zabavljena djeci želimo pružiti iskustvo u kojem će uživati i učiti iz njega. Danas razgovaramo o stvarima koje možemo pripremiti doma, a koje će nam pomoći u tom naumu.