NAUČIMO NEŠTO NOVO

Prije nekoliko dana kasno smo jeli i večer se spontano pretvorila u cjelovečernje obiteljsko druženje. Jedna od tema bila je važnost aktivnosti u našoj obitelji i koliko one znače malenoj (4 i pol godine) i malenome (4 mjeseca). Usred tog razgovora shvatila sam da nikada nisam napisala tekst o tome zašto uopće raditi aktivnosti, odnosno svjesno...

Bilingvalnost

2019-11-12

Bilingvalnost ili dvojezičnost sposobnost je fluentnog pričanja dva jezika. Najčešće se usvaja izlaganjem djece sa više jezika od rođenja. Kod nas troje osoba priča isključivo engleski sa malenom od rođenja, a ostatak isključivo hrvatski. Osim samog znanja jezika ovu sposobnost odlikuje i specifično razvijanje mozga.

Kada se je rodila malena u meni je proradila znatiželja oko razvoja djece kao nikada prije. Pitala sam se što se to može raditi da se u što većoj mjeri podupire njezin razvoj. Od samog početka bio je veliki izazov naći konkretne informacije, pogotovo za mlađu dob.

Život ide. Obaveze, rasporedi i hrpa odgovornosti nas neki put toliko zaokupe da zaboravimo uživati u trenutku i graditi uspomene. Ako ste se pronašli u ovoj rečenici odmah sam pored vas ;) Ipak, postoje neke jednostavne stvari koje možemo pokušati napraviti za kvalitetno provođenje vremena i stvaranje nezaboravih uspomena. Pa krenimo redom:

Putovanje samo po sebi može biti stresno, a ako se putuje s djecom to je dodatan faktor koji je potrebno uzeti u obzir. Osim da su zabavljena djeci želimo pružiti iskustvo u kojem će uživati i učiti iz njega. Danas razgovaramo o stvarima koje možemo pripremiti doma, a koje će nam pomoći u tom naumu.

Malena i ja radimo zajedno na jako puno aktivnosti različitih tipova i tema. Ono što sam naučila kroz sve ove godine je da nije svaka aktivnost u bilo kojem trenutku za nas. Malena neke aktivnosti uopće nije voljela kad je bila mlađa, a sada ih se ne može zasititi. Dok su joj neki tipovi rada odlično prije odgovarali, sada...